Hotel Frederiksoord | Majoor van Swietenlaan 20 | 8382 CG | Frederiksoord (Drenthe) | 0521 - 38 15 00 Marcel en Ginie Vos | Historie en omgeving | Contact

Maatschappij van Weldadigheid

Een bijzonder verhaal. Een bewogen geschiedenis die zijn z'n sporen materieel en immaterieel heeft nagelaten.

De Maatschappij van Weldadigheid

De Maatschappij van Weldadigheid heeft een  even unieke als kleurrijke historie: de bevlogen generaal Johannes van den Bosch start in 1818 een sociaal experiment met de oprichting van een ‘proefkolonie’. Binnen de bescherming van de landbouwkoloniën (Frederiksoord, Wilhelminaoord, Boschoord) krijgen verpauperde landgenoten een nieuwe basis van bestaan om vervolgens kansrijk terug te keren in de normale maatschappij. Er wordt voorzien in werk, onderdak, onderwijs en zorg. De kale Drentse zandgronden worden ontgonnen en paden en lanen volgens vaste patronen aangelegd. Deze patronen zijn nog steeds zichtbaar in het landschap. Evenals de karakteristieke koloniewoningen, boerderijen en andere gebouwen in en rondom Frederiksoord. Bezoek museum de Koloniehof in Frederiksoord en beleef het unieke verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid.

Kunst en cultuur

In de omgeving van Frederiksoord kunt u volop musea bezoeken. Veel musea zijn bovendien erg leuk en geschikt voor uw (klein)kinderen: Zeemuseum Miramar in Vledder, Museums Vledder, Archeologisch Centrum in Diever, Gevangenismuseum Veenhuizen (strafkolonie), Drents Museum in Assen, Museumboerderij De Karstenhoeve in Ruinerwold. Voor meer informatie over musea, kunt u terecht in Vledder bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP).

Booking module Powered By : Hoteliers.com