Bijzonder overnachten in de Koloniën van Weldadigheid

Welkom in onze spiksplinternieuwe museale kamers. Beleef de unieke geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid van heel dichtbij. Het lijkt net of Johannes van den Bosch hier gisteren nog is geweest. Ervaar het zelf!

Bijzonder overnachten in de Koloniën van Weldadigheid

Nieuw! Museale kamers

NIEUW! Museale kamers

Op visite bij Johannes van den Bosch

Welkom. Kom overnachten in onze nieuwe museale kamers. Hier lijkt het net of Johannes van den Bosch gisteren nog in de kamer vertoefde. Je gaat als het ware even terug in de tijd maar maakt uiteraard gebruik van alle moderne faciliteiten van nu. De kamers hebben allen een eigen, comfortabele badkamer.

Je ervaart hier de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid van heel dichtbij. Iedere kamer vertelt een eigen – vaak verborgen – verhaal. De naam van de Kolonie staat hierbij centraal. Maak kennis met de manier waarop de kolonisten hier vroeger leefden. Ervaar het zelf!

Kolonie I – Frederiksoord

Het is 1818. Het gaat niet goed met het Koninkrijk der Nederlanden. Een derde van de bevolking is afhankelijk van de hulp van anderen. De sociaal bewogen Johannes van den Bosch komt met een ambitieus plan om de armoede te bestrijden. Hij richt de Maatschappij van Weldadigheid op.

De Maatschappij van Weldadigheid sticht zeven landbouwkoloniën. Als eerste wordt de Proefkolonie Frederiksoord opgericht. Hier staan 52 boerderijtjes klaar om de arme stedelingen te ontvangen. Ze kunnen op werk en onderdak rekenen in ruil voor arbeid op het land.

In deze twee-persoons kamer kom je nog veel meer te weten!

Kolonie II – Wilhelminaoord

De Koloniën van Weldadigheid liepen vooruit op latere initiatieven van de staat door in te zetten op onderwijs en zorg. In Wilhelminaoord zie je daar nog veel van terug. Hier staat de eerste lagere school waar leerplicht gold en werden de eerste bejaardenoorden van Nederland gebouwd. De Koloniën van Weldadigheid liepen hiermee ver vooruit.

Kolonisten die niet in staat waren zwaar landarbeid te verrichten, kregen verplicht ander werk aangeboden, bijvoorbeeld in de Mandenmakerij. Hier werd als het ware de basis van onze huidige verzorgingsstaat gelegd. Meer weten? Laat je inspireren in deze twee-persoons kamer.

Kolonie III – Willemsoord

Willemsoord was een vrije Kolonie met een eigen structuur; een kruispunt als centrum, rechte lanen, open landbouwgronden, lintbebebouwing en grote Koloniehoeves. Het was voor Johannes van den Bosch het ideale koloniemodel met faciliteiten op een centraal punt.

Omdat niet iedereen geschikt was voor het zware werk op het land werden er fabrieksgebouwen gebouwd waar ook de vrouwen en kinderen konden werken. Tot 1860 mocht er, om concurrentievervalsing met de omgeving te voorkomen, alleen voor eigen gebruik worden geproduceerd. Meer geschiedenis beleef je in deze twee-persoons kamer. 

Kolonie IV – De Ommerschans

Op een oude verdedigingsschans uit de 17e eeuw is in 1819 Kolonie De Ommerschans gebouwd. Het is de eerste in de reeks Koloniën waar bedelaars, landlopers en ‘onwilligen’ gedwongen werden tewerkgesteld.  De kolonisten moesten werken op de grootschalige koloniehoeves of in een van de vele bedrijfjes. Vrijheden hadden ze hier niet. 

Kolonie De Ommerschans werd later een rijksopvoedingsgesticht en nog later kwam er een psychiatrische instelling. Een integrerende geschiedenis waar je op deze één-persoons kamer meer over komt te weten.  

Kolonie VI – Veenhuizen

Strafkolonie, ‘pauperparadijs’ en gevangenisdorp: Veenhuizen was het allemaal. Duizenden kolonisten werden hier zo’n tweehonderd jaar geleden naartoe gestuurd om te worden ‘verpleegd tot een beter bestaan’. Ze leerden een beroep zodat zij konden voorzien in eigen onderhoud.

Hadden de bewoners van de Vrije Koloniën van Weldadigheid uitzicht om als goede burgers terug te keren in de samenleving, die hoop was er in de Dwangkolonie niet.

In deze twee-persoons kamer leer je meer over deze boeiende geschiedenis. Het is hier heel wat comfortabeler dan 200 jaar geleden.

Translate »