Vrije Koloniën van Weldadigheid

Een uniek stuk Nederlandse geschiedenis met de rijke historie van Generaal Johannes van den Bosch.

Vrije Koloniën van Weldadigheid

Een uniek stuk Nederlandse geschiedenis met de rijke historie van Generaal Johannes van den Bosch.

Reserveer nu

De Maatschappij van Weldadigheid

De Maatschappij van Weldadigheid heeft een  unieke en kleurrijke historie: de bevlogen generaal Johannes van den Bosch start in 1818 een sociaal experiment met de oprichting van een ‘Proefkolonie’. Binnen de bescherming van de landbouwkoloniën Frederiksoord, Wilhelminaoord, Boschoord krijgen verpauperde landgenoten een nieuwe basis van bestaan om vervolgens kansrijk terug te keren in de normale maatschappij. Er wordt voorzien in werk, onderdak

onderwijs en zorg. De kale Drentse zandgronden worden ontgonnen en paden en lanen volgens vaste patronen aangelegd. Deze patronen zijn nog steeds zichtbaar in het landschap. Evenals de karakteristieke koloniewoningen, boerderijen en andere gebouwen in en rondom Frederiksoord. Bezoek museum De Proefkolonie in Frederiksoord en beleef het unieke verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid.

Historie

Kunst en cultuur

In de nabije omgeving kunt u volop musea en exposities bezoeken. Veel musea zijn bovendien erg leuk en geschikt voor uw (klein)kinderen: Zeemuseum Miramar in Vledder, Museums Vledder, Oermuseum in Diever, Gevangenismuseum Veenhuizen, Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde, Drents Museum in Assen, Museumboerderij De Karstenhoeve in Ruinerwold. Voor meer informatie over musea en andere activiteiten kunt u terecht in het Huis van Weldadigheid in Frederiksoord.

Terug in de tijd

Ontdek het unieke verhaal

In Willemsoord (Kolonie III) kunt u de Virtual Reality Belevenis ‘Welkom in Weldadig Willemsoord’ beleven. U maakt een virtuele tijdreis terug naar het jaar 1825. U komt aan als pauper en wordt ontvangen door Generaal Johannes van den Bosch die u wegwijs maakt in het dagelijkse leven van ‘zijn’ Kolonie. Met de audiotour ‘Op Paupervisite’ beleeft u samen met de Generaal en de broers Hans en Dirk uit de kolonieroman ‘Vrij in de Kolonie’ hoe het 200 jaar geleden was.  Kijk hier voor nog meer historie.

 

Weer weldadig om hier te dineren en te logeren.

Met dank voor de hartelijke ontvangst en bediening, tot ziens.

Translate »