Genoeg te beleven

Geniet van cultuur en natuur of ga een actieve dag op pad

Genoeg te beleven

Geniet van cultuur en natuur of ga een actieve dag op pad

Ontdek de omgeving

Logement & Gasterij Frederiksoord ligt in het hart van de Maatschappij van Weldadigheid. U kunt hier cultuur en natuur proeven maar ook actief bezig zijn. Op nog geen steenworp afstand liggen de drie Nationale Parken. U zult zich zeker niet vervelen.

Nationale parken

Breng een bezoek aan de Nationale Parken in de directe omgeving. U kunt grenzeloos genieten in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dit park is meer dan bos alleen. U kunt hier dwalen van zandverstuiving naar vennetje, van heide naar moeras. In het Nationaal Park Weerribben-Wieden kunt u varen en is het heerlijk fietsen. Dit waterrijke natuurgebied in de Kop van Overijssel is een oase van rust en ruimte. Ook het Hollands-Venentië van het noorden; Giethoorn mag u niet missen. Beleef de grote, stille en natte heide van Drenthe in het Nationaal Park Dwingelderveld. Wandelend of op de fiets, u kunt hier heerlijk verdwalen.

Koloniën van Weldadigheid

Het is 1818. Johannes van den Bosch en zijn Maatschappij van Weldadigheid willen paupers in Nederland perspectief op een beter bestaan bieden. De Maatschappij sticht daarom landbouwkoloniën. De eerste heet Frederiksoord en al snel volgen Willemsoord en Wilhelminaoord. Uit het hele land wordt een groot aantal paupers naar de Vrije Koloniën van Weldadigheid opgezonden. Men krijgt een huisje met een stukje grond om te bewerken voor de landbouw. Er wordt discipline en orde aangeleerd en de kinderen gaan naar school. Het begin van een groots maatschappelijk experiment dat nog steeds zichtbaar is in het landschap en de gebouwen die in deze kolonie staan.

Op Paupervisite

Ga op Audiotour en beleef samen met Generaal Johannes van den Bosch en de broers Dirk en Hans hoe het 200 jaar geleden was in Willemsoord en omgeving. De acteurs van het ‘Pauperparadijs’ leiden je door de bijzondere geschiedenis van dit unieke gebied. Of ga Virtueel terug in de tijd! In Eetcafé De Steen in Willemsoord gaat u terug naar het jaar 1825. In een acht minuten durende Virtual Reality belevenis komt u als pauper aan in Kolonie III. Hier wordt u ontvangen door Generaal Johannes van den Bosch die u wegwijs maakt in het dagelijkse leven in ‘zijn’ Kolonie. Het voelt alsof u zelf die pauper bent.

Translate »