Leren & inspireren

De Koloniën van Weldadigheid kennen een bijzondere en unieke geschiedenis. Het is de basis van de huidige verzorgingsstaat. Voor beleidsmakers, bestuurders en ondernemers is het een boeiende plek om zich te laten voeden met kennis en een inspirerende plek om samen te komen. Welkom!

Leren & inspireren

De Koloniën van Weldadigheid kennen een bijzondere en unieke geschiedenis. Het is de basis van de huidige verzorgingsstaat. Voor beleidsmakers, bestuurders en ondernemers is het een boeiende plek om zich te laten voeden met kennis en een inspirerende plek om samen te komen. Welkom!

 Johannes van den Bosch Kolonien van Weldadigheid UNESCO Werelderfgoed

Excursies, vergaderen en verblijf

In charme-hotel Logement & Gasterij Frederikoord*** kunt u in een sfeervolle ambiance volop inspiratie opdoen. Het is de ideale uitvalsbasis om de Koloniën van Weldadigheid [UNESCO Werelderfgoed] te ontdekken.

Er zijn verschillende comfortabele mogelijkheden om te verblijven. Kies voor (museale) kamers in het Logement of verblijf met het gehele gezelschap in onze dependance ‘De Bakkerij’. Uiteraard kunt u in ‘De Gasterij’ gebruikmaken van ontbijt, lunch en/of het diner.

Wij adviseren u graag bij het samenstellen van een compleet programma waarbij de onderwerpen armoedebestrijding, landbouw en onderwijs belangrijke items kunnen zijn. Neem contact met ons op voor een advies samengesteld op uw wensen.

 

Genieten in een historische sfeer

In de prachtige omgeving is van alles te beleven en te doen. Cultuur, natuur, rust en ruimte komen hier samen. Na een boeiende excursie of stevige wandeling komt u tot rust bij de open haard of op ons ruime terras. Houd uw camera in de aanslag, aan het begin van de avond treft u misschien nog een ree of een eekhoorn langs de bosrand van ‘t Sterrebos aan.

Vergaderen in het monument

Logement & Gasterij Frederiksoor beschikt over een eigen boardroom voor maximaal 10 personen. Voor grotere groepen zijn er diverse, unieke alternatieven in de directe omgeving. Wij verzorgen graag een advies op maat voor u. 

Hieronder vindt u inspiratie voor uitstapjes.

Landbouw

 • Bezoek aan de monumentale Hoeve Koning Willem III met excursie op het moderne agrarische bedrijf
 • Maak kennis met De Tuinen van Frederiksoord met uitleg over de plannen die er zijn voor de voormalig Tuinbouwschool. Innovatie en duurzaamheid spelen hierbij een belangrijke rol
 • Fietstocht ‘Boekweit Terug in de Kolonie’ langs de boekweitakkers van het project ‘Makker van een Akker’
 • Binnenkijken in het Koloniehuisje en Kolonieschooltje
 • Bezoek museum De Proefkolonie

Onderwijs

 • Bezoek aan de voormalige Tuinbouwschool Frederiksoord
 • Trip naar de voormalige Rietvlechtschool in Noordwolde Hier is nu het Nationaal Vlechtmuseum gevestigd
 • Fietsbeleefroute met Dieuwertje Blok ‘Onderwijs in de Koloniën van Weldadigheid’
 • Binnenkijken in het Kolonieschooltje in De Tuinen van Frederiksoord. Hier is een expositie over de voormalig Gerard Adriaan van Swieten Tuinbouwschool
 • Zie hoe de kolonisten 200 jaar geleden leefden. Ervaar het in het Koloniehuisje in Frederiksoord
 • Bezoek aan museum De Proefkolonie

Armoedebestrijding

 • Bezoek aan museum De Proefkolonie
 • Rondtour met de Kolonietram onder leiding van een ervaren gids
 • Rondtour met de Elektrische Kolonie Express onder leiding van ervaren gids
 • Binnenkijken in het Koloniehuisje en Kolonieschooltje
 • Lezing over de idealen van Johannes van den Bosch – oprichter van de Maatschappij van Weldadigheid
 • Combinatie met een bezoek aan de voormalig onvrije Kolonie en gevangenisdorp Veenhuizen mogelijk
Gasterij Proefavond Frederiksoord

Compleet verblijf  met eten van de streek

Wij verwelkomen u graag in De Gasterij waar u heerlijk kunt eten en drinken. U kunt uw keuze maken uit de ‘Koloniekrant Frederiksoord’ waarin u onze mooie gerechten vindt. Weldadig en met een knipoog naar de bijzondere geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid.

Ouderwets genieten van hedendaagse kwaliteit en bereid met prachtige, verse streekproducten door onze koks met liefde en passie voor u klaargemaakt. 

'Het doel der Maatschappij van Weldadigheid is hoofdzakelijk om den toestand der armen en lagere volksklassen te verbeteren door die mensen arbied, onderhoud en onderwijs te verschaffen'

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Openingstijden

Bekijk hier onze actuele openingstijden.

Heeft u vragen?

Onze nieuwsbriefTranslate »